De designtrends van 2020

Nu we in het jaar 2020 leven, zijn de designtrends van 2020 ook bekend. In dit blog van Bedrukken.nl bespreken we de 10 designtrends.

3D en realisme

3D en realisme was al een opkomende trend in 2019. De verwachting is dat deze trend dit jaar door zal zetten. Grafische 3D-designs zijn populair. Door nieuwe software wordt het eenvoudiger om grafische 3D-designs te creëren. 3D en realisme kunnen goed gecombineerd worden. 3D wordt steeds meer gemixt met realisme. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door een illustratie in een foto te plaatsen. Deze grafische samenstelling van twee trends geeft een indrukwekkend beeld.

Visuele vervorming

Onze hersens zijn gewend aan patronen. Meestal zijn de patronen symmetrisch, waardoor onze hersens weten wat ze kunnen verwachten. Wanneer beelden niet symmetrisch maar juist asymmetrisch zijn, trekt dat onze aandacht. Asymmetrie kan worden ingezet tijdens marketingcampagnes om op deze manier de aandacht van mensen te trekken. Zodra een tekst vervormd is, zullen we er langer naar blijven kijken omdat we het niet direct goed kunnen lezen. De tekst moet natuurlijk niet geheel onleesbaar zijn, anders zullen we überhaupt geen moeite doen om de tekst te lezen.

Gradient

Gradient is een overloop van kleuren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van twee of meer kleuren, zodat het geheel mooi overloopt. Door gradients worden beelden speelser en levendiger. Op onze grafische afdeling passen we de trend gradient regelmatig toe. Gradient wordt toegepast wanneer we full-colour bedrukken. Gradient kan toegepast worden op een relatiegeschenk met behulp van een digitale UV-printer of een full-colour zeefdruktransfer.

Glimmende metalen

Glimmende metalen geven een luxueuze uitstraling. In de grafische wereld wordt veel met folie gewerkt. Er wordt voornamelijk gouden folie aangebracht, omdat dit een gevoel van luxe geeft. Daarnaast wordt goud gelinkt aan een goede smaak.

Tekst- en afbeelding-maskers

Om lezers aan te spreken, kunnen tekst en beeld gecombineerd worden. Dit kan bereikt worden door de tekst als masker voor de afbeelding te gebruiken. Op deze manier wordt alleen het beeld binnen de letters zichtbaar, waardoor de tekst vervolgens leesbaar is.

Isometrische illustraties

Een isometrische illustratie is een 2D-beeld dat er 3D uitziet. Het is een grafische methode om ruimte in een plat vak weer te geven.

Line art

Zoals de naam het al zegt; bij line art gaat het om foto’s en video’s gemaakt uit (dunne) lijnen. In de meeste gevallen bestaat line art uit witte of zwarte lijnen. Line art kan zowel sierlijk en elegant als levendig en energiek overkomen. Hierdoor kan line art ingezet worden voor verschillende doeleinden.

Zachtheid

Voorheen zagen we veel strakke lijnen en harde vormen. Deze hardheid wordt dit jaar vervangen door zachtheid. De lijnen en vormen worden zachter in 2020. Hierdoor wordt de uitstraling van de afbeelding kalmer en meer aangenaam om naar te kijken.

2D en 3D in een video

De titel zegt het al; bij deze trend combineren we 2D en 3D. Door deze combinatie kunnen er video’s gemaakt worden die direct opvallen. Typografie in 2D wordt gekoppeld aan foto’s in 3D.

New retro

Retro is een trend afkomstig uit het verleden. Retro wordt tegenwoordig veel toegepast. Ontwerpen uit het verleden wordt nieuw leven ingeblazen. Het is niet direct een kopie van retro, maar nieuwe ontwerpen worden er door geïnspireerd. Oud en nieuw komen dus samen. Deze trend vinden we in veel branches terug.

Vragen over designtrends?

Heb je vragen over de design trends van 2020? Of wil je meer informatie over hoe wij deze trends toepassen binnen onze grafische afdeling? Neem gerust contact met ons op. Stuur een e-mail of bel naar 0315-200010.

Frency

Gastblogger met een passie voor reizen, mode en amusement.

Reageer via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *