Hoe gaan wij om met MVO in onze drukkerij?

MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wanneer je maatschappelijk verantwoord onderneemt, ben je bezig met het zoeken naar een goede balans tussen people, planet en profit. Je houdt rekening met de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Bedrijven die zich richten op MVO zijn continu bezig met het toevoegen van waarde aan de samenleving. Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van de ecologische en sociale gevolgen van de bedrijfsactiviteiten.

MVO-beleid

Wanneer bedrijven MVO-gericht werken, hebben ze meestal een MVO-beleid opgesteld. In dit beleid wordt duidelijk hoe een bedrijf omgaat met bedrijfsprocessen die een maatschappelijke of ecologische impact hebben. We spreken hier over bedrijfsprocessen zoals inkoop, productie, distributie, energie en verkoop. In het beleid wordt er voornamelijk gekeken naar de toekomst; met welke maatregelen kunnen we onze doelen behalen om het bedrijf in maatschappelijke zin te verbeteren?

Er is steeds meer vraag naar duurzame producten en diensten. Een MVO-beleid is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is inmiddels ‘normaal’ geworden en er wordt van elkaar verwacht dat we hieraan mee doen. Ook de overheid verplicht bedrijven om zich aan bepaalde duurzaamheidsrichtlijnen en wetten te houden. Maar ook bedrijven die bewust een bijdrage willen leveren aan een duurzame omgeving stellen een MVO-beleid op.

Voordelen MVO-beleid

In een MVO-beleid zal eerst geïnvesteerd moeten worden. Je moet er ruimte in je budget voor vrij maken. Denk goed na over het nieuwe MVO-beleid en werk stap voor stap. Er moet namelijk goed over nagedacht worden. Maar uiteindelijk zal je de gemaakte investering terugverdienen met een succesvol MVO-beleid. Met een MVO-beleid creëer je een goed imago. Zoals hierboven al beschreven is, stijgt de vraag naar duurzame producten en diensten. Dit betekent dat er hierdoor extra marktkansen voor je bedrijf ontstaan. Een ander groot voordeel is de kostenbesparing die MVO je oplevert.

MVO in eigen drukkerij

Ook wij hebben een MVO-beleid. Binnen ons bedrijf zijn we altijd bezig met de vraag hoe wij op elk aspect zo maatschappelijk verantwoord mogelijk kunnen werken. Wij zullen in dit blog een aantal van de punten van ons MVO-beleid bespreken.

Al voordat de schadelijke stof ftalaat in inkten verboden werd, waren wij al gestopt met het gebruik hiervan. Wij kopen geen inkten in die ftalaat bevatten. Ftalaat is een weekmaker welke schadelijk is voor de gezondheid. Wij kopen alleen watergedragen inkten in. Watergedragen inkt bevat nauwelijks tot geen oplosmiddelen. Hierdoor is het minder schadelijk voor het milieu. Ook onze reinigingsmiddelen bestaan niet uit oplosmiddelen, waardoor het minder slecht is voor het milieu.

Daarnaast proberen wij het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en onze medewerkers zijn hier ook over ingelicht. Ook zij weten welke maatregelen we binnen ons bedrijf toepassen om energie te besparen. De heftrucks die we gebruiken, zijn volledig elektrisch. Het interne transport in onze drukkerij wordt met de elektrische heftrucks uitgevoerd.

MVO binnen ons team

Ook op een andere manier dragen wij bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, namelijk binnen ons team. In onze drukkerij werken vijf mensen met een arbeidsbeperking. Werk is belangrijk voor iedereen en wij geven ze graag een kans. Onze unieke werknemers zetten zich elke dag weer vol enthousiasme in voor hun dagelijkse werkzaamheden. Natuurlijk moet er tijd en energie gestoken worden in een goede begeleiding om het tot een succes te maken. Onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt leveren een waardevolle bijdrage aan ons bedrijf. Hun enthousiasme motiveert ons team en zo creëren we met ons allen een positieve werksfeer.

Contact

Heb je vragen over MVO bij ons op de werkvloer? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail of bel naar 0315-200010.

Frency

Gastblogger met een passie voor reizen, mode en amusement.

Reageer via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *