Aankomende zomer met een coronapas op vakantie?

’’In de zomer is iedereen gevaccineerd en komen er versoepelingen in de maatregelen.’’ Dat wordt ons allemaal verteld, maar is dat ook echt zo? De vaccinatiecijfers gaan minder snel omhoog dan het aantal besmettingen. En Nederland is voor de tweede keer gestopt met het vaccin AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar. Komt de zomer dan toch te vroeg, en worden de vakantiedromen ingehaald door de realiteit?

Digitaal reisdocument

De Europese Commissie is met het voorstel gekomen om een groen certificaat in te dienen. Het certificaat geeft de feitelijke gezondheidssituatie weer. Een digitaal reisdocument dat een veilig vakantieseizoen mogelijk moet maken. Het reisdocument toont aan dat iemand gevaccineerd is, negatief getest is of recentelijk corona heeft opgelopen waardoor diegene voldoende immuun is. Dat bewijs moet in de vorm van een QR-code overal in Europa gescand kunnen worden, het moet fraudebestendig zijn en de hoogste mate van gegevensbescherming hebben.

Op vakantie met één prik?

Vóór juli 2021 is het streven van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, dat we allemaal ten minste één prik hebben gehad. Gezien de omstandigheden rondom het vaccineren is er een kans dat dit doel niet behaald wordt. Hopelijk heeft in de zomer wel het grootste deel van de mensen één prik gehad. Maar hebben we met één prik ook recht op een groen certificaat? Op dit moment is het nog niet duidelijk of iemand na vaccinatie nog besmettelijk is en het virus alsnog kan overdragen. Daarom heb je pas recht op een groen certificaat als je twee prikken hebt gehad. Dit betekent niet dat je niet op vakantie kunt gaan. Wel wil het overgrote deel van de landen dat je een recentelijke negatieve uitslag van een coronatest kunt laten zien.

Weer een zomer in coronatijd?

Een jaar geleden hadden we nog een rooskleurig voorruitzicht voor de zomer van 2021. Helaas gaat de zomer waarschijnlijk anders uitpakken dan velen van ons hadden gehoopt. Maar of je nou wel of niet gevaccineerd bent en of je nou wel of niet een groen certificaat hebt, vakantie in eigen land is altijd nog een optie. En wat voor optie. Waarom zou je naar het buitenland gaan als je alle mooie plekken in Nederland nog niet hebt gezien? Droom weg door de grachten van Giethoorn, kijk je ogen uit op het Keukenhof in Lisse, bezoek de 5 Waddeneilanden of spot dieren in het wild op de Veluwe.

Voor de zon hoef je het buitenland niet op te zoeken. Afgelopen zomer was er zelfs sprake van een hittegolf in Nederland. Haal je zonnebril en slippers maar alvast tevoorschijn. Ga naar het strand, geniet van de zon bij jouw lokale waterplas of zet zelf een badje op in de tuin. Of misschien houd je wel een frisbee competitie met je vrienden. Wat je ook gaat doen, zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. Tijdens deze warme dagen is het namelijk nog belangrijker om te blijven drinken. En vergeet je niet in te smeren met zonnebrand. Of je nou op vakantie gaat of niet, er zijn genoeg manieren om een stralende zomer tegemoet te gaan. Ben je op zoek naar zomerse relatiegeschenken om jouw zomer onvergetelijk te maken? Bezoek onze website en laat je inspireren.