6 dingen die je niet moet vergeten bij een dagje naar het strand

Wakker worden door het zonlicht wat je kamer in schijnt. Ontbijten met de zonnestralen in je gezicht. Het belooft weer een mooie dag te worden met temperaturen boven de 25 graden. Een ideale temperatuur om een dagje op het strand te vertoeven. Je kleedt je aan en poetst je tanden. Snel pak je je strandtas en begint met het pakken van je spullen. Maar wat moet je nu echt niet vergeten als je een dag naar het strand gaat? We zetten de 6 belangrijkste dingen voor je op een rij.

1. Zonnebril

Buiten het feit dat zonnestralen erg fel zijn, is UV-straling ook schadelijk voor je ogen. Door de UV-straling kunnen bepaalde eiwitten in je ooglens en je netvlies beschadigen. Ook kunnen de zonnestralen het risico op verschillende oogaandoeningen vergroten. Wanneer het zonlicht wordt gereflecteerd door water of je autoramen krijg je zelfs een dubbele dosis UV-licht en dat kan dus twee keer zoveel schade aanrichten. Het dragen van een zonnebril is dus echt een vereiste voor een dag naar het strand. Je kunt het zo leuk en mooi maken als je zelf wilt. Laat zonnebrillen bedrukken en originele accessoires zijn ontstaan.

2. Zonnebrand

Hoelang je probleemloos (onbeschermd) in de zon kunt blijven, is afhankelijk van je huidtype en de kracht van de zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon het krachtigst. Buiten deze uren heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Wat je niet moet vergeten, is dat zand en water UV-straling erg goed weerkaatsen, waardoor de kans op verbranding op het strand nog groter is dan wanneer je je niet op het strand bevindt. Door het gebruik van zonnebrandcrème kun je de tijd die je veilig in de zon door kunt brengen iets vergroten. Een goede zonnebrand mag dan ook zeker niet ontbreken in je strandtas.

3. UV-beschermende (zwem)kleding

Ook in de zomer doen veel mensen erg hun best om er goed uit te zien. Smaken verschillen, waarbij de één liever in een bikini rond loopt, toont de ander zichzelf liever in een broekje of badpak. Wat je ook draagt, zorg ervoor dat je je fijn voelt in je (zwem)kleding. Vooral bij (kleine) kinderen is het een must om UV-beschermende zwemkleding te dragen, maar ook steeds meer volwassenen verkiezen een goede bescherming boven de voor het oog mooie zwemkleding

Het weefsel van de UV-beschermende kleding blokkeert tot 98% van de schadelijke UV-straling, waardoor het extra bescherming tegen de zonnestralen biedt. Een bijkomend voordeel is dat de bedekte lichaamsdelen niet ingesmeerd hoeven te worden met zonnebrand crème en dat je ook tijdens het zwemmen goed beschermd bent. Zwemkleding, in welke vorm dan ook, gaat dus ook in de tas. Ook een cap of zonnehoedje mag niet ontbreken.

4. Passend schoeisel

Op blote voeten over het strand lopen? Geen goed idee! Doordat het zand de UV-straling van de zon weerkaatst, kan het zand zo warm worden dat je de onderkant van je voeten kunt verbranden wanneer je met blote voeten over het zand loopt. Het dragen van schoeisel op het strand is dus wel een pré. Maar welk schoeisel is nu het meest geschikt? Gympen en hakken zijn niet het meest ideale schoeisel voor een dagje strand. Het zand gaat overal tussen zitten en krijg je nooit meer helemaal uit je schoenen. Nog weken later vind je de zandkorreltjes in je schoenen en sokken.

Schoeisel dat wel prettig is om te dragen naar het strand zijn sandalen, slippers of waterschoenen. Het voordeel van sandalen is dat deze goede steun (kunnen) geven aan de voeten bij het lopen. Wanneer je nog een heel stuk door de duinen moet lopen voordat je bij het strand aankomt, kan dit erg prettig zijn. Slippers hebben als voordeel dat je ze makkelijk aan en uit kunt trekken en dat je ze ook kunt dragen met natte voeten. Laat de slippers bedrukken en promoot jouw merk terwijl je over het strand flaneert. Het grootste voordeel van waterschoenen is dat je ze zowel op het land als in het water kunt dragen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld in iets scherps gaat staan in het water en jezelf verwondt. Alle drie de soorten schoenen hebben specifieke voordelen. Bedenk je van tevoren dus goed welk schoeisel het beste past bij het strand waar jij naartoe gaat.

5. Verkoeling

De hele dag in de volle zon houdt niemand vol. Vooral tijdens de warmste uren van de dag, kan een beetje verkoeling erg gewaardeerd worden. Je kunt je terugtrekken in de schaduw onder een parasol, maar een ventilatortje of een bedrukte waaiers kunnen ook uitkomst bieden. De verplaatsing van de lucht zorgt voor een lekker briesje. Een lekker koud ijsje gaat er ook altijd wel in. Vergeet dus niet om je pinpas of wat (klein)geld mee te nemen. En zorg ervoor dat je voldoende drinken meeneemt. Drinkflessen gevuld met water of blikjes drinken kun je het beste bewaren in een koelboxje, zodat ze lekker koud blijven.

6. Strandspeelgoed

Ben je een actieveling en is de hele dag zonnen niks voor jou? Of ga je met kinderen naar het strand? Vergeet dan niet om wat strandspeelgoed mee te nemen. Wat dacht je van bedrukte strandballenbedrukte frisbees of een beachballset? Geef jezelf wat beweging door over te gooien of een potje te tennissen. Wanneer het te druk is op het strand verplaats je gewoon naar het water. Daar is vaak ruimte genoeg. Zandkastelen bouwen blijft ook altijd leuk voor jong en oud. Vergeet dus niet om een emmer en schepje mee te nemen en bouw de mooiste zandkastelen. Plezier gegarandeerd.

De keuze voor een dagje naar het strand wordt veelal impulsief gemaakt, waardoor de belangrijkste dingen nog wel eens worden vergeten. Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel en ga je volgende keer toch goed voorbereid op stap. En nog een laatste tip: smeer je thuis alvast een keer in met zonnebrand. Dan ben je voor aankomst op het strand ook al goed beschermd tegen de zon! Veel plezier!