School

Langzamerhand gaan de kinderen weer naar de basis- en middelbare school. Het coronavirus bevindt zich nog steeds onder ons en dus hebben scholen de nodige maatregelen getroffen voor dit nieuwe schooljaar. De kinderen gaan weer vijf dagen per week naar school. Er zijn daarentegen wel een aantal uitzonderingen. Zodra de leerling in de risicogroep valt of één van de gezinsleden, wordt er gekeken naar de mogelijkheden om onderwijs vanuit huis te volgen. Daarnaast worden kinderen vanaf 13 jaar die in een land zijn geweest met een oranje of rood reisadvies gevraagd niet naar school te komen. Wat er voor het schooljaar 2020 nog meer veranderd is, lees je in dit blog.

Jonge kinderen volgen onderwijs op school

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de rol van kinderen bij de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen wel besmet raken, maar dragen het virus over het algemeen niet snel over. Hoe jonger het kind, hoe minder groot de rol bij de verspreiding van het virus is. Hierdoor is er besloten dat kinderen tot en met 12 jaar onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Deze maatregel geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.

Corona-angst bespreekbaar maken

Veel kinderen en ouders zijn bang om het coronavirus te krijgen. Er ontstaat bij sommigen een soort angst waardoor ouders hun kinderen niet meer naar school brengen. Het is belangrijk dat leraren het coronavirus bespreekbaar maken, niet alleen met de leerlingen maar ook met de ouders. Ook wordt aangeraden dat ouders zelf het gesprek aangaan met scholen wanneer er sprake is van corona-angst. Ook de jeugdgezondheidszorg kan hieraan een steentje bijdragen, door onder meer informatie en advies over het coronavirus te geven.

Ventilatie in schoolgebouwen

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat voldoende ventilatie in gebouwen belangrijk is. Ventilatie verkleint de verspreiding van het coronavirus, waarbij toevoer van verse buitenlucht belangrijk is. Voor scholen wordt geadviseerd om regelmatig gedurende 10 tot 15 minuten te luchten. Denk hierbij aan het openzetten van ramen en deuren. Het is belangrijk dat er geen luchtstroom van kind naar kind gaat. Recirculatie binnen één gemeenschappelijke ruimte waar meerdere kinderen gedurende langere tijd bij elkaar zijn moet vermeden worden.

Back to school: de leukste schoolspullen

Ondanks de nieuwe maatregelen en de aanwezigheid van het coronavirus, blijven kinderen enthousiast over het aanschaffen van schoolspullen voor het nieuwe schooljaar. Net als ieder jaar liggen er nieuwe hippe rugzakken in de winkel. Voor de kinderen is er geen betere manier om het schooljaar goed te beginnen. Schooltassen en rugzakken bieden de nodige ruimte voor alle schoolspullen. Een etui met pennen en potloden kan eenvoudig meegenomen worden in de rugzak. Daarnaast is er genoeg plek voor andere spullen zoals een agenda, notitieboekjes en gym- of zwemspullen van de kids.

Het coronavirus bevindt zich onder ons en voor veel gezinnen zal de start van het nieuwe schooljaar er anders uitzien dan voorgaande jaren. De kinderen gaan weer naar school en de nodige maatregelen zijn getroffen. Zorg voor een leuke start van het nieuwe schooljaar en maak de kids blij met nieuwe schoolspullen.