Hoe werkt tampondruk?

Nov 26, 2021 13:04:43 PM

We krijgen regelmatig de vraag ‘wat is tampondruk?’ En ook wat het verschil tussen tampondruk en zeefdruk is. Op deze pagina leggen we deze druktechniek zo goed mogelijk uit. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in onze drukkerij om zelf een kijkje te nemen.

Tampondruk als drukmethode

Met deze handige drukmethode kunnen we vele soorten, vooral kleine en niet-vlakke artikelen bedrukken. Bijna iedere ondergrond en vorm kan bedrukt worden middels tampondruk. Als het gaat om de kosten van tampondruk; doordat deze drukmethode erg snel en goedkoop kan worden toegepast, is het één van de populairste technieken die wij aanbieden.

Tampondruk kleur

Middels tampondruk kunnen we jouw huisstijlkleuren vrijwel exact benaderen. Allereerst kunnen we bij een tampondrukmachine gebruik maken van PMS-kleuren (internationale unieke kleurnummers). Zo zien de gedrukte kleuren er altijd en overal hetzelfde uit. Wanneer je tevreden bent over de door ons gemaakt drukproef, zetten wij het hele drukproces verder in gang.

Hoe werkt tampondruk?

De druktechniek tampondruk gaat als volgt in zijn werk; allereerst maken we een transparante film van jouw logo. Onze drukkers mengen vervolgens de inkten volgens speciale recepten en komen zo tot de goede PMS-kleur. De volgende stap is het belichten van het tampondruk-cliché (dat is een metalen plaatje), zodat het ontwerp leesbaar wordt. Wat er dan gebeurt is dat er een rakel met inkt overheen gaat en het cliché wordt gevuld met inkt.

Tampondruk 2 kleuren

Om de opdruk op het product te krijgen, wordt de tampon (een siliconen drukkussen) op het cliché geperst, waardoor de inkt opgenomen wordt en de gewenste tekst en / of logo op het product gedrukt staat. Als jouw logo uit meerdere kleuren bestaat, worden er meerdere clichés gemaakt. Afhankelijk van het materiaal waaruit het product bestaat, kunnen we het relatiegeschenk voorbehandelen met speciale vloeistoffen zoals ontvetters. Dat zorgt voor een betere hechting van de inkten op het te bedrukken materiaal.

Verschil tampondruk en zeefdruk

Het grote voordeel van tampondruk is dat deze techniek niet gebonden is aan een vorm van het artikel. Door de elasticiteit van de stempel kunnen artikelen in allerlei vormen bedrukt worden. Tampondruk wordt echter wel vooral ingezet voor de kleinere artikelen. Voor grote oppervlaktes raden we in de meeste gevallen zeefdruk aan.

Tampondruk voorbeelden

We kunnen onder meer pennen, sleutelhangers, luidsprekers, parkeerschijven, zonnebrillen, aanstekers en anti-stress artikelen middels tampondruk voorzien van de gewenste bedrukking.

Wil je zelf aangeleverde artikelen door ons laten voorzien van een bedrukking middels tampondruk? Dat kan! Kijk dan op onze pagina over loondruk voor meer informatie.

Laden...