Hoe werkt zeefdruk?

Nov 26, 2021 13:05:28 PM

Artikelen met een groot drukformaat bedrukken we met onze zeefdrukmachine. Enkele voorbeelden zijn: tassen, schrijfmappen, boodschappentassen maar ook T-shirts en paraplu’s. We krijgen met enige regelmaat de vraag ‘hoe werkt zeefdrukken’; op deze pagina leggen we de deze druktechniek uit en komen de zeefdrukmaterialen aan bod.

Zeefdruk op textiel

Zeefdruk is een drukmethode die al eeuwenlang voorkomt en van oorsprong goed geschikt is voor het bedrukken van textielproducten. Zeefdruk is vooral een uitstekende keuze wanneer je grote bedrukkingen op vlakke relatiegeschenken wil laten zetten. Denk daarbij onder meer aan zeefdrukken op kleding of zeefdruk op papier.

Zeefdruk, hoe werkt het

Na het aanleveren van jouw logo maakt onze grafische afdeling een zeefdrukfilm, waarna deze met een speciale machine op een zeefdrukraam wordt gezet. Dit raam wordt voorzien van een emulsielaag, die wij middels een transparante film (jouw opdruk) belichten. Daardoor worden de donkere vlakken op het zeefraam ‘weggewassen’, zodat er doorlatende plekken ontstaan. Daar kan de inkt doorheen en zo ontstaat uiteindelijk een bedrukking.

De volgende stap is het bevestigen van dit raam op één van onze zeefdrukcarrousels. Na het aanmaken van de inkt (in jouw opgegeven PMS-huisstijlkleur) gaan we de artikelen bedrukken. Onze drukker brengen de inkt met een zeefdrukrakel aan op het zeefraam en rollen deze uit, waardoor de opdruk zichtbaar wordt.

Na dit proces worden de artikelen op een zeefdruk droogrek gelegd, zodat de producten rustig kunnen drogen aan de lucht. Bestaat jouw opdruk uit meerdere kleuren? Dan wordt bovenstaande handeling herhaald met andere kleuren. Dan wordt het relatiegeschenk tussentijds gedroogd in een droogtunnel.

Zeefdruk vs transferdruk

Kies je voor zeefdruk of transferdruk? Zeefdruk is een ideale druktechniek als je grote hoeveelheden wil laten bedrukken in één of meerdere PMS-huisstijlkleuren. Transferdruk is handiger als het gaat om kleinere oplages en je een full-colour CMYK-opdruk wil laten plaatsen. In het geval van meerkleurendruk kost zeefdruk in verhouding meer tijd en daarom raden wij dan vaak transferdruk aan. Bij zeefdruk op textiel wordt het logo vaak geplaatst op de borst en op de rug; bij tassen wordt de bedrukking vrijwel altijd in het midden geplaatst.

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor zeefdrukken? Als het om zeefdruk gaat, bedrukken wij zowel met plastisol inkt als een zeefdrukinkt op waterbasis. Deze bedrukkingen voelen heel zacht aan en zijn daarom goed geschikt voor kleding en tassen.

Wil je zelf aangeleverde artikelen door ons laten voorzien van een bedrukking middels zeefdruk? Dat kan! Kijk dan op onze pagina over loondruk voor meer informatie.