Duurzame toekomst

Een bakje meenemen naar de ijswinkel of een koffie to go uit eigen mok drinken? Het voelt nu wellicht nog wat onwennig aan, maar vanaf 1 juli 2023 ben je als je dat doet goed bezig voor het milieu én voor je eigen portemonnee.

Minder plasticverbruik

De plastic soep moet de komende jaren flink verminderd worden. Dat betekent minder rondslingerend afval op straat en überhaupt een stuk minder gebruik maken van plastic. De afgelopen jaren zagen we al een verandering in de supermarkt; het is tegenwoordig heel normaal om je eigen boodschappentas mee te nemen. De gedachte van de overheid anno 2023 is dat wat voor plastic tasjes in de winkels geldt ook mogelijk is voor onder meer koffie to go-bekers, frietbakjes in de snackbar en bakjes in de ijswinkel.

Getroffen maatregelen 

Alle voedselverpakkingen zorgen samen voor een flinke hoeveelheid afval. Plastic dat eenmalig gebruikt wordt is niet goed voor het milieu. Zo verdween de gratis boodschappentas bij de super, kregen we bij fastfoodketens rietjes gemaakt van papier en geldt vanaf 1 april 2023 ook statiegeld op blikjes. Al die maatregelen moeten ertoe leiden dat de horeca en consumenten bewuster omgaan met het milieu en meer tot hergebruik overgaan.

Meerprijs

Vanaf 1 juli is het zo dat wegwerpbakjes en -bekers niet meer gratis weggegeven mogen worden en hangt er een meerprijs aan. De ondernemer mag zelf bepalen wat dit bedrag wordt en daarom kan dit variëren. Het is echter ook mogelijk om als consument de keuze te maken zelf een bakje mee te nemen, dan geldt er geen meerprijs op de bestelling. Allemaal met het doel om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen.

Duurzaam assortiment

Veel bedrijven richten hun assortiment inmiddels steeds duurzamer in. Spoor ook jouw relaties, collega’s en medewerkers aan om bewuster om te gaan met de planeet en geef ze herbruikbare producten. Dat kan onder meer zijn:

  • een thermos- of drinkfles. Ideaal om de hele dag door te gebruiken en bij te vullen als deze leeg is;
  • herbruikbare koffiebeker. Perfect om een bakje koffie te halen;
  • een groente- en fruitzakje voor in de supermarkt. De plastic tasjes voor groenten en fruit verdwijnen ook uit de supers;
  • tot slot een inklapbare reisbeker. Het voordeel is dat deze heel weinig ruimte in je bagage inneemt en daardoor perfect is voor op reis.

100% energieneutrale productie

Uiteraard zijn wij zelf ook bezig met duurzaamheid. Dat doen we onder meer door 100% energieneutraal te produceren. De energie die wij nodig hebben voor onze drukkerij, magazijnen en kantoren halen wij uit ruim 500 zonnepanelen - en daar zijn wij heel trots op. Daarnaast geven onze druktechnieken zo min mogelijk schade aan het milieu, mede doordat alle drukinkten op waterbasis zijn.

Wij hebben als doel gesteld om vanaf 2024 onze containertransporten 100% te compenseren door middel van het aanplanten van bomen. Daarbij worden er door ons vanaf 2025 uitsluitend producten ingekocht die een minimale ecologische footprint hebben. We werken ook aan een groenere wereld door ons assortiment steeds milieuvriendelijker in te richten, onder meer met producten die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals hout, bamboe, tarwestro, kurk, jute, biologisch katoen, gerecycled papier, koffiegranulaat en rPET (gerecyclede PET-flessen).