full colour

Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor een opdruk met full colour logo om extra herkenbaarheid te creëren. Wij bedrukken logo’s van klanten full colour om hun bedrijf, merk of product op te laten vallen. Met een relatiegeschenk of promotieartikel bedrukt met een full colour logo creëer je een eigen unieke uitstraling waarmee je je bedrijf of product kunt onderscheiden van de concurrentie. Maar wat is een full colour logo precies en welke opties zijn er voor bedrukking?

Wat is een full colour logo?

Een full colour logo bestaat uit CMYK kleuren. Dit zijn de kleuren cyan(blauw), magenta(paarsachtig rood), yellow(geel) en key(zwart). Hierdoor wordt full colour ook wel vierkleurendruk genoemd. De vier secundaire kleuren kunnen worden gemengd om vervolgens elke andere kleuren te creëren. Full colour is bedoeld voor drukwerk met veel verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een relatiegeschenk waarvan de kleuren van het logo in elkaar overlopen. Ook een promotieartikel met foto heeft een full colour opdruk.

De voordelen

Full colour drukken kent een aantal voordelen. Full colour is opgebouwd uit de vier CMYK kleuren, welke eindeloos te combineren zijn. Door full colour te drukken heb je een groter kleurbereik dan bij PMS kleuren. Wil je een foto laten drukken op een relatiegeschenk of promotieartikel? Dit is mogelijk met een full colour opdruk. Daarnaast kan je full colour eenvoudig afstellen per item. Als je bijvoorbeeld tien foto’s wilt drukken, kunnen dit tien verschillende foto’s zijn. Een ander voordeel van full colour is dat er een logo met verloop gedrukt kan worden. Als de klant een bedrukt relatiegeschenk wil bestellen, vragen wij om het logo in vector aan te leveren. Bij een full colour opdruk heb je niet altijd een vector nodig. Dit kan voordelig zijn voor de klant, omdat niet elke opdruk een vector bestand nodig heeft.

Wat is PMS?

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Een PMS-bedrukking heeft als voordeel dat elke kleur een specifiek nummer heeft en dus overal ter wereld dezelfde nummering wordt aangehouden. Hierdoor wordt altijd exact hetzelfde kleurresultaat behaald. Er zijn meer dan 1800 PMS-kleuren, waaronder metallic en fluorescerende kleuren. PMS-kleuren worden vaak gebruikt in combinatie met het CMYK-kleurmodel, dat wordt gebruikt voor het drukken van full colour logo’s. Gezien wij altijd een gratis digitaal drukvoorbeeld opsturen naar onze klanten, is het goed om te weten dat de kleuren die op een beeldscherm worden weergegeven, niet altijd overeenkomen met PMS-kleuren. Dit komt doordat schermen een RGB-kleurmodel gebruiken. Subtractieve kleuren worden namelijk donkerder als je meer kleuren toevoegt en bij een RBG-kleurmodel worden kleuren juist lichter.

Wat is het verschil tussen CMYK en PMS?

CMYK en PMS zijn twee verschillende kleursystemen welke voor verschillende doeleinden worden gebruikt. CMYK is een subtractief kleurmodel dat wordt gebruikt voor afdrukken, terwijl PMS een gestandaardiseerd kleurenreproductiesysteem is dat wordt gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder drukwerk, textiel, kunststoffen en meer.

Kostenefficiëntie: een CMYK-opdruk is kostenefficiënter dan een PMS-afdruk, aangezien er slechts vier kleuren worden gebruikt om een breed scala aan kleuren te produceren, terwijl PMS het gebruik van specifieke, voorgemengde inkten vereist voor elke kleur.

Flexibiliteit: een CMYK-opdruk biedt meer flexibiliteit als het gaat om kleurvariaties en aanpassingen. Hiermee kan een breed scala aan kleuren worden geproduceerd met slechts vier inkten, terwijl PMS een beperkt aantal vooraf bepaalde kleuren biedt die nauwkeurig kunnen worden gereproduceerd.

Toepasbaarheid: een CMYK-opdruk wordt op grotere schaal gebruikt en beter ondersteund dan PMS-afdrukken. De meeste printers en software zijn ontworpen om met CMYK te werken, waardoor het gemakkelijker wordt om een opdruk van hoge kwaliteit te maken met dit kleursysteem.

Gebruik: een CMYK-opdruk is relatief eenvoudig in te stellen en te gebruiken, waardoor het ideaal is voor het drukken van grote hoeveelheden relatiegeschenken en promotiemateriaal. PMS vereist daarentegen meer geavanceerde apparatuur en instellingen.

Welke druktechniek kan een full colour logo drukken?

In onze drukkerij gebruiken wij verschillende druktechnieken om een full colour logo te realiseren. Dit zijn de technieken UV-printen, transferdruk, sublimatiedruk en full colour stickers.

UV-printen: UV-printen is een moderne digitale printtechnologie die gebruikmaakt van UV-uithardende inkt om full colour prints van hoge kwaliteit te produceren. UV-printen biedt een aantal voordelen zoals variabele printsnelheden, kortere droogtijden en een grotere duurzaamheid van het afgedrukte logo. Een UV-printer kan ook full colour bedrukkingen van hoge kwaliteit produceren op bijvoorbeeld kunststoffen, metaal, glas en hout. UV-printen wordt vaak gebruikt voor het printen van borden, banners en andere grootformaat afbeeldingen. In onze drukkerij gebruiken wij het voor promotionele artikelen zoals pennen, sleutelhangers en USB-sticks.

Transferdruk: transferdruk is een proces waarbij een afbeelding of ontwerp van een transferpapier op een oppervlak wordt overgebracht met behulp van hitte en druk. Dit proces wordt vaak gebruikt voor full colour logo's of ontwerpen die te complex zijn voor andere drukmethodes zoals zeefdruk. Transferdruk wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van kledingstukken, zoals T-shirts en hoodies. Dit proces is ideaal voor het printen van complexe ontwerpen of logo's die een hoge mate van detail en kleurnauwkeurigheid vereisen. Over het algemeen is transferdruk een veelzijdige en effectieve methode voor het printen van full colour bedrukkingen en ontwerpen op een breed scala aan oppervlakken.

Stickers: het printen van full colour logo's op stickers is een populaire en kosteneffectieve manier om een bedrijf of merk te promoten. Er zijn verschillende methoden om stickers met full colour logo's te printen, waaronder digitaal printen, zeefdrukken en offset printen. In onze drukkerij gebruiken wij alleen de druktechniek digitaal printen. Dit is ook de meest gebruikelijke methode voor het printen van stickers met een full colour logo. Het gaat om het rechtstreeks printen van het logo op een rol vinyl of papier met behulp van een gespecialiseerde printer die in full colour kan printen. Het printproces is snel en efficiënt.

Sublimatiedruk: sublimatiedruk is een printproces waarbij een full colour ontwerp of afbeelding op een speciale coating wordt overgebracht met behulp van hitte en druk. Dit proces is ideaal voor het printen van full colour logo's of ontwerpen op polyester stoffen, zoals T-shirts, mokken en telefoonhoesjes. Sublimatiedruk werkt door het logo of ontwerp op een transferpapier af te drukken met behulp van speciale sublimatie-inkten die zijn ontworpen om te hechten aan polyester. Het transferpapier wordt vervolgens op de coating geplaatst en er wordt warmte toegepast, waardoor de inkt verdampt en het oppervlak van de coating doordringt. Terwijl de coating afkoelt, stolt de inkt weer, waardoor een permanente full colour print ontstaat die in het oppervlak van de coating wordt ingebed.

Kan op elke product een full colour logo gedrukt worden?

Nee, niet elk product kan bedrukt worden met een full colour logo. De mogelijkheid om een full colour logo af te drukken hangt af van verschillende factoren, waaronder het type drukmethode dat wordt gebruikt, het materiaal van het product en de grootte en complexiteit van het logo.

Sublimatiedruk is bijvoorbeeld ideaal voor het printen van full colour logo's op polyester stoffen, maar werkt mogelijk minder goed op andere materialen zoals metaal of glas. Zeefdruk en digitaal printen zijn veelzijdige methoden die op een breed scala aan materialen kunnen worden gebruikt, maar ze kunnen mogelijk niet hetzelfde detailniveau reproduceren als andere printmethoden, zoals bijvoorbeeld sublimatie.

Bovendien kunnen de grootte en complexiteit van het logo ook van invloed zijn. Een full colour logo met ingewikkelde details is mogelijk niet geschikt voor het afdrukken op kleine artikelen of op artikelen met een specifieke vorm, terwijl een eenvoudiger logo goed kan werken. Bij een logo met één kleur zullen we het PMS-kleursysteem aanhouden.

Uiteindelijk hangt de mogelijkheid om een full colour logo op een promotieartikel te drukken af van het specifieke product en de drukmethode die wordt gebruikt. Voor meer informatie over de drukmethode of om de beste opdruk te bepalen, kan je altijd contact met ons opnemen.