Tampondruk vs keramisch transfer

Als je servies met logo wil laten bedrukken, dan zijn er diverse opties wat de drukmogelijkheden betreft. De meestvoorkomende technieken zijn keramische transfer en tampondruk, terwijl in sommige gevallen sublimatie (full color) ook kan. In dit blog leggen we de verschillen én eigenschappen uit.

Wat is een keramische transfer?

Bij deze druktechniek wordt allereerst jouw opdruk – dat kan een logo, bedrijfsnaam of tekst zijn – met een speciale inkt op een transfervel gedrukt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een vernislaag, die de opdruk bij elkaar houdt. Dat vel wordt met de hand (en dus niet machinaal) aangebracht op het servies, bijvoorbeeld een mok, bord of kopje en gaat vervolgens onze oven in.

Door de hitte wordt de inkt in het materiaal gebrand, waardoor er een mooie en krasvaste bedrukking op het servies ontstaat. De temperatuur van de oven is 795 °C en het servies wordt in 6 a 7 uur gebakken. De vernislaag is niet meer zichtbaar als het servies uit de oven komt (zie onderstaande foto’s). Bij keramisch transfer mag de opdruk maar liefst negen PMS kleuren bestaan. De PMS-kleuren zijn wel bij benadering; kleine kleurverschillen zijn dus mogelijk. Een voordeel van keramisch transfer is dat het transfervel met de hand aangebracht wordt en daardoor een groot drukoppervlak kan zijn. Deze druktechniek is duurzamer dan tampondruk, maar ook duurder. Een ander groot voordeel is dat een keramische transfer groter geplaatst kan worden op een mok of op een kop omdat de transfer om het artikel gevouwen kan worden. 

Blog gaat verder onder de afbeelding

Wat is tampondruk?

Een over het algemeen meer voordelige optie is tampondruk. Via die druktechniek wordt met een stempel inkt aangebracht op het te bedrukken product. Deze stempel is flexibel, waardoor het mogelijk is om ook ongelijke producten te voorzien van een opdruk. Een nadeel ten opzichte van keramisch transfer is dat bij tampondruk vaak een kleiner drukoppervlakte mogelijk is. De opdruk is qua afmeting dus minder groot doordat er bij servies sprake is van een bolling. Tampondruk is mogelijk in maximaal vijf kleuren.

Welke druktechniek is het meest krasvast?

Als we beide druktechnieken met elkaar vergelijken, geldt dat een keramisch transfer krasvast is. Dat betekent dat de opdruk volledig intact blijft nadat je het servies in de vaatwasser hebt gedaan. Bij tampondruk komt het voor dat (na veel wasbeurten) de bedrukking niet meer krasvast is. Op een aantal plekken kan het logo lichtjes wegvallen. Vaak gaat het dan om dunne en smalle lijntjes; grote vlakken blijven goed zichtbaar op het servies.

Bij welke druktechniek komen de kleuren er het best uit?

Ook voor deze vraag hebben we de proef op de som genomen. In het geval van een bedrukking met keramische transfer is het zo dat er na veel vaatwasbeurten (bijna) geen verschil is te zien in de kleur. De intensiteit van de kleuren kan in de loop van de tijd wel afnemen. Als je servies laat bedrukken middels tampondruk dan is er na verloop van tijd geen verschil te zien in de felheid van de kleuren; de kleuren zijn na veel wasbeurten nog net zo fel als na het drukken.

Veel mogelijkheden

Wanneer je servies met een bedrukking op het oog hebt, raden we aan om goed te kijken naar de beschikbare druktechnieken. Bij Bedrukken.nl beschikken we over een eigen drukkerij, waarin we zelf onze producten voorzien van een opdruk. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar en is bereikbaar via +31 315 – 200010 of [email protected]. Je bent daarnaast van harte welkom om een kijkje te nemen in onze drukkerij in Ulft.

Geupdate op 20-12-2023 door Rinus Stravers