Hoe zelf een T-shirt bedrukken?

Je kunt bedrukte T-shirts bestellen bij een professioneel bedrijf, zoals Bedrukken.nl, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf T-shirts bedrukken. Zelf een T-shirt bedrukken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt allemaal best mee. Via dit stappenplan leggen we je uit wat je nodig hebt en hoe je precies te werk gaat, zodat je je eigen T-shirts kunt gaan ontwerpen én bedrukken.

Stap 1 – Wat heb je nodig om zelf een T-shirt te bedrukken?

Om zelf een T-shirt te bedrukken, heb je een aantal spullen nodig. Een deel heb je waarschijnlijk al wel in huis, maar andere dingen moet je kopen in de winkel. Wat je allemaal nodig hebt, is het volgende:

  • Een of meerdere T-shirts -> Ons advies is om gebruik te maken van een wit T-shirt. Op witte T-shirts komen de kleuren namelijk het beste tot hun recht en krijg je het mooiste resultaat;
  • Transferpapier -> Dit speciale papier kun je kopen bij bijvoorbeeld HEMA of Action;
  • Bakpapier -> Spreekt denk ik voor zich;
  • Computer;
  • Printer;
  • Strijkplank en strijkijzer;
  • Schaar.

Je kunt alvast beginnen aan stap 2, nog voordat je alle spullen in huis hebt. Maar om daarna verder te kunnen gaan naar stap 3, heb je toch wel alle spullen in huis nodig.

Stap 2 – Wat wil je op het T-shirt drukken?

Voordat je kunt beginnen met het bedrukken van jouw T-shirt moet je eerst bedenken wat je precies op je T-shirt wilt hebben. Je kunt wat schetsen maken op papier, maar het is van belang dat het uiteindelijke ontwerp op de computer komt te staan. Je kunt er dus ook voor kiezen om het ontwerp gelijk digitaal te maken. Hiervoor heb je geen (duur) ontwerpprogramma nodig, maar je kunt bijvoorbeeld ook gewoon gebruikmaken van Paint of Word. Hierin kun je ook spelen met letters en afbeeldingen. Wanneer je wel beschikt over een ontwerpprogramma, zoals Photoshop of Illustrator, kun je daar ook gebruik van maken. Wanneer je ontwerp klaar is, moet je niet vergeten om het ontwerp te spiegelen! Anders komt je bedrukking verkeerd om op je T-shirt te staan.

Stap 3 – Hoe print je jouw ontwerp op het transferpapier?

Om je ontwerp te kunnen printen op transferpapier, kun je gebruikmaken van een gewone printer. Deze hoeft niet voorzien te zijn van speciale inkt. Lees van tevoren goed op de verpakking van het transferpapier hoe je het papier in de printer moet leggen. Het papier heeft namelijk, in tegenstelling tot gewoon printpapier, een voor- en achterzijde. Wanneer je het papier op de goede manier in de printer hebt gestopt, kun je jouw ontwerp afdrukken. Knip het ontwerp zo dicht mogelijk langs de randjes uit om een zo mooi mogelijk eindresultaat te krijgen. Verwijder als laatste de onderlaag van het transferpapier. Jouw transfer is nu klaar om gedrukt te worden op het T-shirt!

Stap 4 – Bedrukken van het T-shirt, hoe doe je dat?

In deze laatste stap heb je de strijkplank, het strijkijzer en het bakpapier nodig. Zorg dat het strijkijzer goed is opgewarmd, voordat je verder gaat. Leg het T-shirt op de strijkplank en bepaal waar de opdruk moet komen. Leg het uitgeknipte ontwerp op deze plek en plaats een stuk bakpapier eroverheen. Lees nog even op de verpakking van het transferpapier hoe lang je met je strijkijzer over het papier moet gaan en strijk daarna met het strijkijzer over het ontwerp. Wanneer de tijd is verstreken, kun je stoppen met strijken en laat het transferpapier vanzelf los terwijl je ontwerp achter blijft op het T-shirt. Je T-shirt is nu klaar en kun je vol trots dragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Tips & trics rondom T-shirts bedrukken

  • Je kunt je T-shirt het beste met de hand wassen om de bedrukking zo lang mogelijk netjes te houden;
  • Wanneer je je T-shirt toch in de wasmachine wilt wassen, zorg er dan voor dat je je T-shirt binnenstebuiten wast.

Succes en veel plezier met het ontwerpen én bedrukken van jouw eigen shirts! En mocht je niet tevreden zijn met het eindresultaat of wil je een bedrukking die langer mee gaat? Dan kun je altijd nog de professionals van Bedrukken.nl inschakelen om je T-shirts op een professionele manier te bedrukken. Dit kan al vanaf 10 stuks en tegen scherpe prijzen! Ook voor het bedrukken van bedrijfskleding ben je bij Bedrukken.nl aan het juiste adres.