Top 10 leukste feitjes over speelkaarten

Speelkaarten, een leuk en tijdloos relatiegeschenk om cadeau te doen. bedrukt met op iedere kaart jouw bedrijfsnaam of logo, daarvoor ben je bij Bedrukken.nl aan het juiste adres. Maar wist je dat het eerste kaartspel uit 32 kaarten bestond? Of dat de oudste set speelkaarten voor €120.000 is verkocht? Wij hebben de 10 leukste feitjes voor jou op een rij gezet.

1. Kalender

Waarom zitten er eigenlijk 52 kaarten in een kaartspel? Wellicht vind je het vrij normaal en heb je er nooit bij stilgestaan, maar dit is niet altijd zo geweest. Door de jaren heen bestonden de speelkaarten uit verschillende aantallen. Een interessante theorie luidt dat de speelkaarten symbool staan voor de kalender. De 52 kaarten geven de weken van het jaar aan en de twee typerende kleuren, rood en zwart staan voor dag en nacht. En de vier symbolen: harten, ruiten, klaveren en schoppen staan centraal voor de vier seizoenen.

2. Herkomst

Na de uitvinding van het papier zijn de eerste speelkaarten ontstaan in China. De eerste set is in de vorm van een domino kaartspel met 32 kaarten gedrukt op papier en hout. Vervolgens zijn de speelkaarten de hele wereld overgegaan, waarna verschillende variaties en exemplaren zijn ontstaan.

3. Plastic speelkaarten

Wist je dat er bij de professionele markt gebruik wordt gemaakt van plastic speelkaarten? Door de plastic laag gaan de kaarten langer mee als er bijvoorbeeld drinken op wordt geknoeid. Er zijn altijd mensen die proberen vals te spelen. Zo zijn er tactieken om een ezelsoortje te maken hierdoor kunnen spelers een speelkaart herkennen. Met deze plastic speelkaarten is het lastiger om iets op de kaarten te schrijven of de kaarten te vouwen.

4. Oudste volledige kaartspel

Het zeldzaamste en vermoedelijk oudste volledige kaartspel ter wereld is te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. De speelkaarten zijn met de hand beschilderd en het kaartspel stamt uit de 15e eeuw in Nederland. De speelkaarten verkeren in een geweldige staat, wat betekent dat de kaarten nauwelijks zijn gespeeld. Het kaartspel werd in de jaren 70 verkocht aan een verzamelaar voor €2.400. Hij besteedde ongeveer vijf jaar aan het onderzoeken van de geschiedenis van de speelkaarten voordat hij ze voor €120.000 verkocht.

5. Beveiligingsmaatregelen

Professioneel gebruikte kaarten hebben strenge beveiligingsmaatregelen. De speelkaarten zijn voorzien van grotere symbolen en tekens, zodat elke verdachte gebeurtenis door beveiligingscamera’s kan worden opgemerkt. Nieuwe speelkaarten moeten ook worden afgetekend door bazen en dealers, voordat ze opnieuw worden geschud. Hierdoor kunnen de kaarten niet zomaar worden verwisseld.

6. Bekende gezichten

Als je speelt met een ‘traditioneel’ kaartspel van 52 kaarten, gemaakt in de 16e eeuw, kunnen sommige gezichten je bekend voorkomen. Sommige zijn namelijk gebaseerd op of geïnspireerd door beroemde figuren uit de geschiedenis. Kijk wat dichterbij en misschien zie je Julius Caesar als de Koning van de ruiten, Alexander de Grote als de Koning der klaveren, de Griekse godin Pallas Athena als de schoppenvrouw, of Lancelot du Lac als de klaverboer.

7. Gepersonaliseerde speelkaarten

Wist je dat je bij Bedrukken.nl niet alleen de speelkaarten kan laten bedrukken? Bij de speelkaarten Royal Grand is het ook mogelijk om het opbergdoosje te voorzien van een naam of logo. Ook is het mogelijk om de speelkaarten full colour te laten bedrukken. Hierbij wordt niet alleen de achterzijde van de speelkaarten bedrukt, maar ook het opbergdoosje.

8. Iconische speelkaarten

De meest iconische speelkaarten zijn van het Amerikaanse merk Bicycle. Deze kaarten zijn benoemd tot het meest bekende pak kaarten ooit vanwege hun geschiedenis. Er zat namelijk een geheime routekaart verborgen onder een tweede laag van de speelkaarten. Mede door deze kaart is het de Amerikaanse gevangenen gelukt om te ontsnappen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

9. Verschillende patronen

Heb je ooit de achterkant van een speelkaart bestudeerd? Hoewel er tegenwoordig honderden, zo niet duizenden ontwerpen zijn, die zijn ontwikkeld op basis van allerlei thema’s, hebben traditionele kaartspellen duidelijke rode of blauwe patronen op hun rug.

10. Variaties

Wist je dat het kaartspel het enige spel is waarmee je meer dan 40 verschillende soorten spellen kan spelen? Hierdoor ben je dus nooit uitgespeeld! De uitgangspunten of doelen van de verschillende kaartspellen variëren enorm. Bij het ene spel is het de bedoeling dat je slagen haalt, zoals bijvoorbeeld bij het kaartspel bridge of rikken. Bij een ander spel is het de bedoeling zoveel mogelijk punten te behalen, zoals bij hartenjagen en klaverjassen. Nog een ander uitgangspunt van kaartspellen is het wegspelen van zoveel mogelijk kaarten, zoals bij bijvoorbeeld patience en pesten

Dus waar wacht je nog op? Bestel nu een set speelkaarten en personaliseer ze volledig naar jouw wens. Aangezien we nog niet naar het terras kunnen of de nieuwste film in de bioscoop kunnen zien, is een spelletjesavondje aan de keukentafel dé trend. Bestel nu snel jouw gepersonaliseerde speelkaarten. En vergeet niet een notitieboekje en pennen te bestellen om de stand bij te houden. Want je wilt niet dat iemand valsspeelt toch?

Voor vragen of advies kun je altijd contact met ons opnemen. Bel ons op +31 315-200010 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Geupdate op 19-12-2023