Top 10 leukste feitjes over speelkaarten

Speelkaarten in 2024: Een Tijdloos en Uniek Relatiegeschenk

Speelkaarten zijn een leuk en tijdloos relatiegeschenk, perfect om cadeau te doen. Bij Bedrukken.nl kun je speelkaarten met logo laten bedrukken met jouw bedrijfsnaam of logo op elke kaart. Maar wist je dat het eerste kaartspel uit 32 kaarten bestond? Of dat de oudste set speelkaarten voor €120.000 is verkocht? We hebben de 10 leukste feitjes voor je op een rij gezet.

1. Kalender

Waarom zitten er eigenlijk 52 kaarten in een kaartspel? Dit is niet altijd zo geweest. Een interessante theorie luidt dat de speelkaarten symbool staan voor de kalender. De 52 kaarten vertegenwoordigen de weken van het jaar en de twee kleuren, rood en zwart, staan voor dag en nacht. De vier symbolen: harten, ruiten, klaveren en schoppen, staan voor de vier seizoenen.

2. Herkomst

Na de uitvinding van papier ontstonden de eerste speelkaarten in China. De eerste set was een domino kaartspel met 32 kaarten, gedrukt op papier en hout. Vervolgens verspreidden de speelkaarten zich over de hele wereld, waarbij verschillende variaties en exemplaren ontstonden.

3. Plastic Speelkaarten

Bij de professionele markt wordt vaak gebruik gemaakt van plastic speelkaarten. Door de plastic laag gaan de kaarten langer mee, zelfs als er drinken op wordt gemorst. Plastic kaarten zijn ook minder gevoelig voor valsspelen omdat het lastiger is om iets op de kaarten te schrijven of ze te vouwen.

4. Oudste Volledige Kaartspel

Het zeldzaamste en vermoedelijk oudste volledige kaartspel ter wereld bevindt zich in het Metropolitan Museum of Art in New York. De kaarten, met de hand beschilderd, stammen uit de 15e eeuw in Nederland. Ze verkeren in uitstekende staat en werden in de jaren 70 voor €2.400 verkocht aan een verzamelaar, die ze vijf jaar later voor €120.000 doorverkocht.

5. Beveiligingsmaatregelen

Professioneel gebruikte kaarten hebben strenge beveiligingsmaatregelen. Ze zijn voorzien van grotere symbolen en tekens, zodat elke verdachte gebeurtenis door beveiligingscamera’s kan worden opgemerkt. Nieuwe speelkaarten moeten ook worden afgetekend door bazen en dealers voordat ze opnieuw worden geschud.

6. Bekende Gezichten

In traditionele kaartspellen van 52 kaarten, gemaakt in de 16e eeuw, zijn sommige gezichten gebaseerd op beroemde historische figuren. Julius Caesar is de Koning van de ruiten, Alexander de Grote is de Koning der klaveren, Pallas Athena is de schoppenvrouw en Lancelot du Lac is de klaverboer.

7. Gepersonaliseerde Speelkaarten

Bij Bedrukken.nl kun je niet alleen de speelkaarten laten bedrukken, maar ook het opbergdoosje voorzien van een naam of logo. Het is mogelijk om speelkaarten full colour te laten bedrukken, waarbij zowel de achterzijde van de kaarten als het opbergdoosje bedrukt worden.

8. Iconische Speelkaarten

De meest iconische speelkaarten zijn van het Amerikaanse merk Bicycle. Deze kaarten zijn beroemd vanwege hun geschiedenis, inclusief een geheime routekaart verborgen onder een tweede laag. Deze kaart hielp Amerikaanse gevangenen ontsnappen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

9. Verschillende Patronen

De achterkant van speelkaarten heeft vaak specifieke patronen. Hoewel er tegenwoordig honderden ontwerpen zijn, hebben traditionele kaartspellen duidelijk herkenbare rode of blauwe patronen op hun rug.

10. Variaties

Met een kaartspel kun je meer dan 40 verschillende soorten spellen spelen, waardoor je nooit uitgespeeld bent. Of je nu slagen moet halen bij bridge, punten moet scoren bij hartenjagen, of kaarten moet wegspelen bij patience, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Dus waar wacht je nog op? Bestel nu een set speelkaarten en personaliseer ze volledig naar jouw wens. Aangezien we nog niet volop naar het terras of de bioscoop kunnen, is een spelletjesavondje aan de keukentafel dé trend. Vergeet niet om notitieboekjes en pennen mee te bestellen om de stand bij te houden, zodat niemand kan valsspelen.

Voor vragen of advies kun je altijd contact met ons opnemen. Bel ons op +31 315-200010 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Geüpdatet op 27-06-2024