Uitleg vectorbestand

We krijgen regelmatig de vraag wat een vectorbestand precies is. Voor een aantal druktechnieken hebben wij een vectorbestand nodig, om onder meer een goede kwaliteit van een bedrukking te kunnen garanderen. Bij een bestand in pixels – vaak is dat een png- of jpg-extensie – is dat niet altijd het geval, waardoor een vectorbestand in de meeste gevallen aangeraden wordt. In dit blog leggen we uit wat een vectorbestand precies is, hoe je dit bestand kunt begrijpen en noemen we enkele voorbeelden.

Uitleg vectorbestand

Simpel gezegd is een vectorbestand een digitale, grafische afbeelding die je oneindig kunt vergroten en verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies van het logo optreedt. Doordat het bestand is opgebouwd uit allerlei paden (of lijnen) met zowel een begin- als een eindpunt en deze met elkaar verankerd zijn, blijft de verhouding tussen de grafische elementen altijd gelijk. Om die reden kun je het logo dus oneindig schalen en is het te drukken op zowel een klein visitekaartje als een grote poster.

Verschil met pixel

Het grote verschil tussen een pixelbestand en een vectorbestand is dat een pixelbestand is opgebouwd uit allemaal kleine vierkantjes, die samen een afbeelding of een logo vormen. Hoe meer vierkantjes, hoe meer pixels en hoe scherper de afbeelding is. Als je een pixelbestand vergroot, dan blijft het aantal vierkantjes gelijk en raken ze uit verhouding waardoor deze onscherp kan worden. Met een vectorbestand treedt dat probleem niet op.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Wiskundig bepaalde vorm

Een vector is een lijn met wiskundige getallen die de curve, de hoek en de richting van een lijn bepalen. De afbeelding hieronder laat zien hoe dat precies in z’n werk gaat. Deze lijn is gemaakt op basis van vectoren. De ankerpunten van de lijn bevatten informatie, bijvoorbeeld over de positie en hoeveel graden de hoek moet zijn. Bij gesloten ankerpunten ontstaat er een vorm, die kleurinformatie waaronder bijvoorbeeld pantone-kleuren (PMS-kleuren) bevat. Een vectorafbeelding is dus eigenlijk een wiskundig bepaalde afbeelding die gemaakt is met behulp van lijnen en punten. Doordat een vector geen pixels heeft (zoals bij een normale afbeelding) en door een formule gegenereerd wordt, kun je dit bestand vergroten, verkleinen, draaien of spiegelen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Het handvat geeft de grootte, positie en dikte van de vorm aan.

Blog gaat verder onder de afbeelding

Voorbeelden van vectorbestanden

Een ander voordeel van een vectorbestand is dat vaak om kleine bestanden gaat en daardoor ideaal geschikt is voor web- en druktoepassingen. Er zit een wiskundige formule achter en op die manier worden de vormen, de lijnen en kleuren bepaald. In de grafische vormgeving worden vaak vectoren gebruikt zodat er logo’s, tekeningen en illustratie gemaakt kunnen worden. Je kunt een vectorbestand meestal herkennen aan het soort bestand, de extensie. Vaak wordt dit bestand gemaakt in Illustrator, waardoor het de extensie .ai of .eps meekrijgt.

Enkele (andere) voorbeelden zijn:

  • EPS: dit is het meest gebruikte vectorbestand. Dat komt doordat je dit bestand in bijna ieder grafisch programma kunt openen. Wordt vooral gebruikt voor logo’s en lijntekeningen
  • AI: dit is ook een vectorbestand. AI staat voor Adobe Illustrator, waarmee je dit bestand kunt maken. Het voordeel hiervan is dat je beschikt over de Illustrator-eigenschappen, zoals lagen en teksten
  • PDF: dit een bestandstype dat over het algemeen wel bekend is. Vectorbestanden worden hierin behouden en je kunt dit soort bestanden in veel ‘standaard’ programma’s openen
  • SVG: tot slot een SVG-bestand, dat goed geschikt is als weergave van tweedimensionale afbeeldingen, maar ook grafieken en illustraties. Dit bestand wordt vaak op websites gebruikt

Let op: een bestand in bovenstaande extensie is niet per se een vectorbestand. Als een pixelafbeelding in een grafisch programma wordt opgeslagen als een bestand met bovenstaande extensie, is het alsnog geen vectorbestand.

Hoe kom ik aan een vectorbestand?

Een vectorbestand kan door ons altijd gebruikt worden om te laten drukken op het gewenste artikel. Het is dus van belang dat je ons een vectorbestand opstuurt van het ontwerp dat je bedrukt wilt hebben. Heb je deze niet zelf in bezit, vraag dan het reclamebureau of de ontwerper van het logo naar het (originele) vectorbestand. Wij kunnen ook een pixelafbeelding omzetten naar een vectorafbeelding, dat doen we door een afbeelding over te trekken in een grafisch programma. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Neem contact met ons op zodat we het logo kunnen beoordelen en vervolgens een prijs kunnen geven. Als je verder nog vragen hebt over een vectorbestand zijn we bereikbaar via [email protected] of telefonisch op +31 315-200010.