Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Heb jij pennen, tassen, cadeaubonnen, mokken of wijn gekocht voor je partners, klanten of belanghebbenden en ben je benieuwd of deze relatiegeschenken aftrekbaar zijn? In dit blog leggen we uit hoe dat zit. Het is leuk om een geschenk te ontvangen, maar vaak is het nóg leuker om het te geven. Hoewel het ontzettend leuk is om een relatiegeschenk te geven, moet er ook nagedacht worden over de waarde van het geschenk en de fiscale consequenties.

Wat is een relatiegeschenk?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is natuurlijk de vraag; wat is een relatiegeschenk? Een relatiegeschenk is een geschenk voor je relaties. Het is een zakelijk geschenk. Zakelijke relaties zijn bijvoorbeeld partners, klanten, betrokkenen en belanghebbenden. Relatiegeschenken zijn artikelen die bedoeld zijn om cadeau te geven voor een speciale gelegenheid, meestal met een bedrukking aangaande de gever, de ontvanger en/of de gelegenheid. Met relatiegeschenken kan je je klanten of partner bedanken voor de samenwerking. Vaak worden relatiegeschenken ook uitgedeeld aan het eigen personeel. Je medewerkers zijn dan wel geen zakelijke relaties, toch waarderen zij het ook wanneer ze een mooi geschenk mogen ontvangen.

Vaak worden relatiegeschenken bedrukt met een eigen naam, logo of tekst. Hierdoor zijn relatiegeschenken zeer geschikt als reclamedrager. Zo bedank je dus niet alleen je relatie, maar promoot je ook op subtiele wijze je bedrijf of organisatie. Relatiegeschenken kunnen op elk moment gegeven worden. Een bekend moment is het einde van het jaar. Dan zien we veel eindejaarsgeschenken, zoals kerstpakketten voorbijkomen.

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor relatiegeschenken, dan kan je de btw (belasting toegevoegde waarde) die je hierover betaalt niet altijd aftrekken als voorbelasting. Om verder te gaan met de uitleg, is het belangrijk om eerst de term voorbelasting toe te lichten. Voorbelasting is de btw die ondernemers aan andere ondernemers in rekening brengen voor de levering van goederen en diensten. De in rekening gebrachte btw kan door de ondernemer die de aankoop heeft gedaan worden afgetrokken als voorbelasting tijdens de btw-aangifte.

Bij relatiegeschenken kan je niet de btw aftrekken, als:

  • De ontvanger van je geschenk, als de persoon het zelf zou kopen, minder dan 30% btw kan aftrekken;
  • Je over het drempelbedrag gaat.

Deze twee punten leggen we uit. Stel het beroep van de ontvanger is fiscaal adviseur. Een relatiegeschenk dat voor de hand ligt is een rekenmachine, een zakelijke tas of diverse kantoorartikelen. Maar geef jij badstof relatiegeschenken, dan kan je de btw niet aftrekken. Het is dus belangrijk om te kijken of de ontvanger zelf de btw van het relatiegeschenk zou mogen aftrekken. Zo niet, dan mag jij dat als ondernemer ook niet. Hier geldt wel een uitzondering op, namelijk het drempelbedrag. Er geldt een drempelbedrag van €227,- (excl. btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn de jaarlijkse uitgaven niet hoger dan dit bedrag? Dan mag je de btw hierover aftrekken. Heb je btw afgetrokken die boven het drempelbedrag ligt? Dan moet je die btw terugbetalen.

Drempelbedrag per medewerker

Zoals hierboven genoemd geldt er een drempelbedrag van €227,- (excl. btw) per ontvanger per boekjaar. Relatiegeschenken zijn persoonsgebonden. De persoonsgebonden uitgaven reken je toe aan de persoon in kwestie. Maak je geen persoonsgebonden uitgaven maar maak je uitgaven voor een groep werknemers? Dan deel je de uitgaven door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt. Vervolgens weet je wat de uitgaven per persoon zijn en weet je of je het drempelbedrag per medewerker hebt overschreden.

Wat mag een relatiegeschenk kosten?

De uitgave voor een relatiegeschenk wordt natuurlijk bepaald door de gever. Wil je de btw van je relatiegeschenken uiteindelijk kunnen aftrekken? Zorg er dan voor dat de totale uitgaven per persoon niet hoger zijn dan €227,- (excl. btw). Kies je voor een relatiegeschenk waarvan de kosten hoger zijn dan €227,- (excl. btw) per ontvanger? Zorg er dan voor dat het relatiegeschenk gebruikt kan worden door meerdere medewerkers zodat je het bedrag kan delen en de btw aftrekbaar blijft.

Contact

Heb je vragen over onze relatiegeschenken? Neem contact met ons op. Stuur een e-mail of bel naar 0315-200010.