Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Heb je relatiegeschenken gekocht en wil je weten of ze fiscaal aftrekbaar zijn?

Heb je pennen, tassen, cadeaubonnen, mokken of wijn gekocht voor je partners, klanten of belanghebbenden en ben je benieuwd of deze relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn? In deze blog leggen we uit hoe dat zit. Het geven van een geschenk is niet alleen leuk voor de ontvanger, maar vaak nog leuker voor de gever. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de waarde van het geschenk en de fiscale consequenties.

Wat is een relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is een zakelijk geschenk voor je relaties, zoals partners, klanten, betrokkenen en belanghebbenden. Deze geschenken worden vaak gepersonaliseerd met een naam, logo of tekst van de gever, wat het ook een subtiele vorm van promotie maakt. Relatiegeschenken worden niet alleen aan zakelijke relaties gegeven, maar ook aan medewerkers, die dit vaak zeer waarderen.

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor relatiegeschenken, kun je de btw die je hierover betaalt niet altijd aftrekken als voorbelasting. Voorbelasting is de btw die ondernemers aan andere ondernemers in rekening brengen voor goederen en diensten. De in rekening gebrachte btw kan door de ondernemer worden afgetrokken tijdens de btw-aangifte, tenzij:

  1. De ontvanger van het geschenk zelf minder dan 30% btw kan aftrekken als hij het geschenk zou kopen.
  2. Je over het drempelbedrag gaat.

Een voorbeeld ter verduidelijking: als je een fiscaal adviseur een rekenmachine of zakelijke tas geeft, kun je de btw aftrekken. Geef je echter iets als badstof producten, dan kun je dat niet. Er geldt wel een drempelbedrag van €227,- (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Blijven je jaarlijkse uitgaven onder dit bedrag, dan mag je de btw aftrekken. Is het hoger, dan moet je de afgetrokken btw terugbetalen.

Drempelbedrag per medewerker

Het drempelbedrag van €227,- (exclusief btw) geldt per ontvanger per boekjaar. Relatiegeschenken zijn persoonsgebonden, maar als je uitgaven doet voor een groep werknemers, deel je de totale uitgaven door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt. Zo bepaal je of je het drempelbedrag per medewerker hebt overschreden.

Wat mag een relatiegeschenk kosten?

De kosten van een relatiegeschenk bepaal je zelf. Wil je de btw kunnen aftrekken? Zorg er dan voor dat de totale uitgaven per persoon niet hoger zijn dan €227,- (exclusief btw). Zijn de kosten hoger, zorg er dan voor dat het geschenk door meerdere medewerkers gebruikt kan worden, zodat je het bedrag kunt delen en de btw aftrekbaar blijft.

Contact

Heb je vragen over onze relatiegeschenken? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail of bel naar 0315-200010.