Milieuvriendelijke artikelen

Ons productassortiment wordt steeds milieuvriendelijker. Op die manier zijn we samen bewust van een groenere planeet en werken we met elkaar aan de toekomst. Maar hoe eco-vriendelijk zijn onze producten nu precies? We lichten enkele materialen uit in deze blog.

Hout

Hout is een hernieuwbare grondstof. Het voordeel hiervan is dat hout afkomstig uit duurzame bossen één van de meest milieuvriendelijke materialen is. Zodra bomen aan het groeien zijn, produceren ze zuurstof. Daarnaast is hout geschikt voor hergebruik en zijn de meeste houtsoorten volledig biologisch afbreekbaar. Het verdwijnen van tropische bossen zorgt echter voor milieuproblemen. Er zijn wel milieuvriendelijke alternatieven voor tropisch hardhout, zoals verduurzaamd hout. Voor duurzaam beheerde bossen bestaan het FSC- en PEFC-keurmerk, waaraan je kunt herkennen hoe duurzaam een bepaalde houtsoort is.

Bamboe / bamboevezel

Bamboe staat erom bekend dat het het snelst groeiende gras op aarde is. Ieder dag groeit er ongeveer één meter bij. Daarbij is er weinig water nodig om bamboe te laten groeien, dat is een ander voordeel. Het groeit middels zonlicht en is daardoor eenvoudig te produceren. Bijkomend voordeel is dat het CO2 vasthoudt, veel zuurstof produceert en 100% biologisch afbreekbaar is. Let er wel op dat je kiest voor natuurlijk bamboe, waarbij geen gebruik is gemaakt van chemicaliën.

Bamboe textiel komt steeds vaker voor. Bamboe is een duurzaam materiaal, groeit heel snel, is sterk en kan bovendien efficiënt geoogst worden. Textiel gemaakt van bamboe wordt geproduceerd door garen van bamboe te breien of weven. Van een plant wordt het verwerkt tot een bamboe vezel, vervolgens wordt er een bamboe draad van gesponnen en kan er textiel van gemaakt worden. Een groot verschil met kleding van katoen is dat bamboe fijner is om te dragen en veel duurzamer is.

Biologisch katoen

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van meerdere technieken en materialen die een flink lagere impact op het milieu hebben. Voor het biologische alternatief van katoen wordt gemiddeld 91% minder water verbruikt en geen schadelijke chemicaliën. Een bekend certificaat voor biologisch katoen is GOTS, dat staat voor 'Global Organic Textile Standard'. Een kledingstuk met dat certificaat is dan écht biologisch.

Tarwestro

Tarwestro wordt geproduceerd uit de stengels die zijn overgebleven na het oogsten van tarwe. Waar dat in het verleden als afval werd gebruikt, is het inmiddels duidelijk dat die grondstof herbruikbaar is. Bij de meeste producten waar tarwestro in verwerkt zit, geldt dat ze voor 35% of 40% gemaakt zijn van dat materiaal. Het overige gedeelte bestaat vaak uit ABS. Door het met elkaar te mengen ontstaat een stevig materiaal en is er een stuk minder plastic nodig.

rPET

Gerecycled PET – ook wel rPET genoemd – bespaart flink op het gebruik van fossiele brandstoffen. In plaats van voor een enorme plastic afvalberg te zorgen, worden miljoenen PET-flessen hergebruikt en gerecycled tot nieuwe producten. Door de consument ingezamelde (fris)drankflessen worden ingezameld en hergebruikt. rPET is recyclebaar en kan worden gebruikt om er allerlei producten van te maken. Het is een lichtgewicht materiaalsoort, maar tegelijkertijd wel heel sterk. Onder meer tassen en paraplu’s worden gemaakt van rPET, maar ons assortiment bevat ook mutsen en dekens die gemaakt zijn van gerecyclede flessen.

Kurk

Kurk is een echt duurzaam; 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en recyclebaar. Voor produceren van kurk wordt gebruikgemaakt van de bast van de boom. Het is een hernieuwbare bron omdat het telkens opnieuw aangroeit. Daarbij ziet kurk er ook nog eens heel fraai uit en worden er tal van producten van gemaakt.

Vragen?

Wil je meer weten over ons milieuvriendelijk assortiment? Of heb je een vraag over wat wij doen om een steentje bij te dragen aan een groener milieu? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we je hierover kunnen bijpraten.