Mokken met logo bedrukken, hoe werkt dat?

Mokken bedrukken gebeurt bijna dagelijks. Veel bedrijven, organisaties, sportverenigingen en horecagelegenheden hebben allemaal hun eigen bedrukte servies. De meesten gebruiken het intern als bedrijfsservies. Sommigen zetten het in als relatiegeschenk. Bedrukte mokken zijn ook als geschenk prima geschikt. Toch is de realisatie van deze artikelen complexer dan je vooraf misschien denkt. Keramiek kan op verschillende manieren bedrukt worden. Hierdoor ontstaat er verschil in kwaliteit, in prijs en in levertijd. In dit blogartikel vind je alle informatie met betrekking tot het bedrukken van mokken en andere soorten servies. Zo kun je de beste afweging maken voor jouw organisatie.

Verschillende soorten servies

Naast de alom populaire mokken is er natuurlijk nog veel meer te bedrukken op het gebied van servies. Zo vind je in ons assortiment ook een ruim aanbod aan drinkwaren, bekers, glazen en borden. Alles om je bedrijfsservies compleet te maken. Door verschillende soorten servies te laten bedrukken valt je huisstijl meer op en creëer je consistentie binnen je organisatie. Je logo zal op meerdere plekken zichtbaar worden. Als gevolg hiervan zal je naamsbekendheid ook toenemen. Servies is één van de weinige relatiegeschenken, die eenmaal bedrukt met logo, binnen vrijwel elke organisatie te gebruiken zijn. Toch zijn bedrukte mokken verreweg het populairst onder de serviessoorten.

Porselein, aardewerk, glas of toch RVS?

Doordat er een ruim aanbod aan servies te krijgen is, zal het ook geen verbazing wekken dat er verschil zit in materiaal. Op het eerste gezicht kunnen kopjes, mokken en borden veel op elkaar lijken, maar in de praktijk zijn er wel degelijk verschillen. Zo bepaalt het materiaal voor een groot deel het comfort, de kwaliteit, de breekbaarheid en de kans op verkleuring. Daarnaast vergt elk materiaal zijn eigen druktechniek en is niet elk materiaal even geschikt voor de vaatwasser. Zo is bijvoorbeeld aardewerk iets zachter dan porselein en hierdoor gevoeliger voor beschadigingen. Porselein is juist erg sterk en verkleurt bovendien nauwelijks. RVS daarentegen is weer meer geschikt om dranken langer warm – of juist koud – te houden. Het is dus verstandig om vooraf goed na te denken over wat je precies wil en niet automatisch voor het goedkoopste artikel te kiezen.

Druktechnieken

Voor het bedrukken van servies zijn er verschillende druktechnieken mogelijk: keramische transfer, tampondruk, sublimatie of lasergravering. Iedere techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Uiteraard zitten onze specialisten altijd klaar om je te assisteren bij het kiezen van een juiste techniek.

Keramische transfer

Bij keramische transfer wordt de door jouw gekozen opdruk eerst op een transfervel gedrukt. Dit gebeurt met speciale inkt. Vervolgens wordt dit vel aangebracht op de koffiemokken of glazen en gaat het de oven in. Door de hitte brandt de inkt in het materiaal. Dit resulteert in een krasvaste bedrukking. Nadeel? Keramische transfer kan met maximaal vijf kleuren overweg. Full colour bedrukking is hierdoor niet mogelijk. Ook zijn de pms kleuren altijd bij benadering, omdat niet alle pms kleuren kunnen worden bereikt met deze inkt. Wel zijn mokken die bedrukt zijn middels keramische transfer erg geschikt voor dagelijks gebruik in de vaatwasser.

Tampondruk

Een goedkopere manier van bedrukken is tampondruk. Hierbij wordt door middel van een stempel de inkt aangebracht op je artikel. Doordat deze stempel flexibel is, is het met tampondruk makkelijk om ongelijke of afbuigende artikelen te bedrukken. Het nadeel? De bedrukking is niet krasvast in het geval van dunne en smalle opdrukken. Zo worden kleine lettertjes bijvoorbeeld langzaam weggevaagd wanneer een bedrukte mok vaak in de vaatwasser gaat. Vooral op servies vervaardigd uit glas is dit nadeel van toepassing. Op keramiek blijft het wat beter zitten. Een ander nadeel is dat het maximale drukformaat bij tampondruk iets kleiner is dan bij een keramisch transfer.

Sublimatie

Bij sublimeren wordt een digitaal geprinte tekst door middel van hitte in de mok gebrand. Onder invloed van hitte vergast de inkt en gaat het het materiaal in. Bij het afkoelen sluit het materiaal zich als het ware om de inkt. Die is dan op geen enkele manier meer te verwijderen. Ook niet in de vaatwasser. Een nadeel is wel dat de opdruk op lange termijn kan verkleuren. De kleur rood neigt dan naar roze en zwart wordt donkerbruin. Wel is deze techniek krasvast, er zal dus niks van de bedrukking loslaten. Een sublimatiebedrukking kan (bijna) volledig rondom de mok worden gedrukt.

Lasergravering

Lasergraveren is op lange termijn misschien wel de meest duurzame techniek. Bij deze methode wordt jouw tekst of logo in het artikel gebrand. Hierdoor is het krasvast en is slijtage vrijwel uitgesloten. Daarnaast geeft lasergravering een luxe uitstraling en zijn zelfs de kleinste details over te brengen. Nadelen zijn er bij deze techniek helaas ook. Een opdruk in kleur is namelijk niet mogelijk, omdat de onderlaag van het materiaal zichtbaar zal worden. Ook is deze drukmethode alleen geschikt op harde materialen zoals glas, metaal, RVS of aluminium.

Er is dus van alles mogelijk op het gebied van servies bedrukken. Elke mok, elk glas en elke beker vereist een andere druktechniek om tot het optimale resultaat te komen. Wanneer je offertes opvraagt bij verschillende bedrijven is het van belang dat je goed kijkt naar de gekozen drukmethode. Partij A kan goedkoper zijn dan partij B, maar de kans is groot dat ze ook kiezen voor de goedkoopste druktechniek. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en doe navraag naar welke techniek het meest geschikt is voor het door jouw gekozen servies. Wij bieden verschillende druktechnieken aan – en bedrukken het servies in eigen drukkerij! Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen? Onze verkopers staan klaar om je te adviseren bij jouw keuze. Bel naar +31 315 2000 10, mail naar [email protected] of neem contact op via onze chatfunctie.