Tampondruk, hoe werkt dat? De voor- en nadelen op een rijtje

Tampondruk, hoe werkt dat? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Tampondruk is één van de vele beschikbare druktechnieken die wij aanbieden. Iedere techniek heeft zijn eigen werkwijze, benodigdheden en voor- en nadelen. Niet elke druktechniek is altijd geschikt voor het artikel dat jij wil laten bedrukken. Laat je daarom altijd goed informeren over de mogelijkheden.

Tampondruk en andere drukmethodes

Middels tampondruk kan bijna elke ondergrond en vorm bedrukt worden. Dat betekent echter niet dat tampondruk ook altijd het beste eindresultaat geeft. Soms kan er beter gekozen worden voor een andere druktechniek. Naast tampondruk bieden wij ook zeefdruk, blinddruk, borduring, digitale druk, keramische druk, offset druk, sublimatie, lasergravering en transferdruk aan. Welke techniek het beste resultaat geeft, is afhankelijk van het gekozen product. Tampondruk kan op een groot deel van ons assortiment worden toegepast. Doordat deze drukmethode erg snel en goedkoop kan worden toegepast, is het één van de populairste technieken die wij aanbieden.

De werking van tampondruk

Voordat de tampondrukmachine zijn gang kan gaan, moet er eerst wat voorbereidend werk gedaan worden. Het door jouw gewenste logo gaat eerst langs onze grafische afdeling. Hier wordt het logo voorzien van PMS kleurnummers, dit zijn unieke internationale kleurnummers. Door het gebruik van PMS kleurcodes weet je zeker dat je huisstijl altijd en overal hetzelfde is.

Wanneer jij tevreden bent over de door ons gemaakte proefdruk, maakt de grafische afdeling een transparante film. In de tussentijd mengen onze drukkers de inkten volgens een speciaal recept.

Door middel van het belichten van een cliché (een metalen plaatje met kunststof coating), wordt het ontwerp op film leesbaar gemaakt in het cliché. Vervolgens wordt er een rakel met inkt overheen geplaatst waardoor het cliché gevuld wordt met inkt. De tampon, een siliconen drukkussen, wordt op het cliché geperst en neemt zo de inkt op. De tampon is nu gereed om het door jou gekozen relatiegeschenk te bedrukken.

Bestaat jouw logo uit meerdere kleuren? Dan zal er per kleur een nieuw cliché gemaakt moet worden en zullen bovenstaande handelingen zich per kleur herhalen. Het spreekt dan ook voor zich dat een logo met meer kleuren duurder is om te drukken dan een logo met één kleur.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De voor- en nadelen van tampondruk

Het bedrukken van relatiegeschenken middels tampondruk heeft een aantal grote voordelen. Zo is deze techniek niet gebonden aan de vorm van een artikel. Tampondruk is vanwege de elasticiteit van de stempel in staat om artikelen te bedrukken in allerlei vormen. Daarnaast is deze drukmethode relatief goedkoop en kan de huisstijl van een bedrijf vaak tot in detail benaderd worden.

Er kleven echter ook een paar nadelen aan de keuze voor tampondruk. Zo is deze drukmethode alleen geschikt voor kleine oppervlaktes, zoals pennen en aanstekers. Voor grotere oppervlaktes wordt de overstap naar zeefdruk aangeraden. Daarnaast is tampondruk alleen voordelig bij grote aantallen, dit komt door de hoge opstartkosten van de machines. Ten slotte is tampondruk minder geschikt op een zwarte achtergrond. Door de dunne inktlaag kan het voorkomen dat de inkt niet goed dekt.